Titre : | Incentivizing Nutritious Diets: A Field Experiment of Relative Price Changes and How They are Framed. |
Titre original: | Influer sur les régimes alimentaires : un expérience de terrain sur les changements de prix relatifs et comment ils sont encadrés. |
Titre de série : | NBER Working Paper, n° 21929 |
Auteurs : | J. CAWLEY ; A.S. HANKS ; D.R. JUST ; et al. ; National Bureau of Economic Research. (N.B.E.R.). Cambridge CA. USA |
Type de document : | Document de travail |
Editeur : | Cambridge : N.B.E.R., 2016 |
Format : | 50p., tabl., fig., annexes |
Note générale : | Référence : réf. bibl. |
Langues: | Anglais |
Catégories : |
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Résumé : | This paper examines how consumers respond to price incentives for nutritious relative to less-nutritious foods, and whether the framing of the price incentive as a subsidy for nutritious food or a tax on non-nutritious food influences consumers’ responses. Analyzing transaction data from an 8-month randomized controlled field experiment involving 208 households, we find that a 10% relative price difference between nutritious and less nutritious food does not significantly affect overall purchases, although low-income households respond to the subsidy frame by buying more of both nutritious and less-nutritious food. |
En ligne : | http://www.nber.org/papers/w21929 |